Какво е Fantasy Premier League и как се играе? Част 2

Здравейте, фентъзи футбол маниаци! Това е част 2 от статията за правилата и механизма, по който работи www.fantasy.premierleague.com. Обхватът на днешната статия включва темите трансфери, бонус чипове и бонус точки. А за какво точно говоря, ще разберете след малко. Както вече описахме в предишната статия – има си определени точки за всички играчи, както и точки за всеки отделен пост на терена.

Нека първо се спрем на трансферите – семпло и просто – имате 1 “безплатен” (с който не получвате минус 4 точки) трансфер всяка седмица, като трябва да замените играча с друг на същия пост (ако продавате защитник, трябва да си купите защитник). Ако не използвате трансфер в даден кръг, ще имате възможност следващия кръг да направите 2. Ако не направите нито един или само един трансфер – за по-следващия пак имате 2. Лимитът на натрупани неизползвани “безплатни” трансфери обаче не надхвърля 2. Ако решите да направите повече от позволените “безплатни” трансфери за кръга, ще трябва да се разделите с 4 точки за кръга за всеки допълнителен трансфер. За съжаление, понякога от контузии и наказания се налага да се правят 3-4 трансфера, които могат да ни струват скъпо (8 или 12 точки), ако новопривлечените играчи не допринесат достатъчно с представянето си и точките си. Цените на играчите се променят в зависимост от купуването и продаването им от мениджърите, ще разгледаме този механизъм и как работи в отделна статия съвсем скоро преди началото на сезона.

Бонус точки! Ох, на батко – 3, 2 или 1 точка бонус! Тук се взимат най-добре представилите се играчи за съответния мач, като се използва статистиката от мача – всеки гол, асистенция, суха мрежа, ключов пас и куп други показатели (над 35) и се раздават бонус точки по следния начин: най-добър играч – 3 точки, вторият най-добър – 2 точки и третият – 1 точка. В случай на равенство, например 2 ма играчи са на първо място се дават по 3 точки и на двамата, а третия играч получава 1 точка, ако са двама, трима или четирима – всички получават по 1 точка. Омотахме се в обяснения, надявам се, че е станало поне малко ясно 🙂 Пример за голям брой бонус точки – предишният сезон на Анди Робъртсън или Трент :).

Толкова за бонус точките, време е за чиповете! Много вълнуваща част от играта, всеки един от нас притежава 3 чипа + wildcard опция 2 пъти през сезона (до края на годината е първият wildcard, до края на сезона вторият). Сега по-конкретно: с Wildcard – може да промените целия си отбор, без да поемате наказателни точки (за допълнителните трансфери) за съответния кръг. Wilcard има 2 пъти през сезон, един преди нова година и един след 🙂 Добра стратегия да ползвате Wildcard e когато имате много контузени или наказани играчи, или пък идва коледния маратон, също и кръговете по време на FA Cup, когато в един кръг се случва даден отбор да има 2 мача, или пък нито 1.

Преминаваме към 3-те чипа, номер 1 – Free Hit. Представете си wildcard, но от следващия кръг ви се връща стария състав, а именно free hit представлява смяна на целия отбор или част от него само за предстоящия кръг. Добра стратегия е да го използвате във втората половина на сезона, когато има “празни” или “двойни кръгове”, ще направим отделна статия и за това.

Наред е triple captain, иначе казано – троен капитан, вместо да удвоява точките ви, той ги утроява, найс а? Добра стратегия да го използвате е когато капитанът ви има наглед лек мач или през втората половина на сезона направо 2 мача в един кръг (и за двата получи тройни точки). БУУМ! 🙂

И накрая, но не и по значение – bench boost! Този чип включва резервните ви футболисти в играта, които също ви носят точки. Да – ВСИЧКИТЕ 🙂 И добрата стратегия за използването му отново е втората половина на сезона, по сходни причини с другите чипове. Случвало ми се е почти да чупя крак от яд за лошо използване на чиповете, но там си трябва и късмет. Пример – миналият сезон Ливърпул имаха 2 лесни мача наглед, специално си взех Садио Мане, който беше в топ форма по това време и трупаше много точки, избрах него вместо Салах. Още през първото полувреме на първия мач, той излиза с контузия без да е направил нищо значимо! И общо за 2-та мача има 1 точка, Мо Салах, който оставих вицекапитан направи 16 точки и така за малко да има фрактура (вместо да запиша 48 точки, получих 3), затова приятели – внимавайте!!! 🙂 В следващата статия ще разгледаме крайните срокове за нареждане на състава, автоматичните смени, допълнителните мини лиги и турнира за купата. Благодарим, че прочетохте тази статия!

Успех на всички маниаци!

Последвайте ни в социалните мрежи! 🙂

facebook youtube twitter

Юлиан Аспарухов, ffstars.com 

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.