Петър Виденов за Астън Вила

Вила – новак с много опции в средата на терена. 

Изберете измежду Грийлиш, Хърихейн и Макгин

Има много начини да започна рубриката си, но след като вече обявих моята вяра в Астън Вила, мисля че е най-редно да започна оттам. Все пак това е новак и не толкова познат отбор. Всички знаят точките, които носят Мохамед Салах или Хари Кейн, Стърлинг, Агуеро… Какво обаче можем да изберем от тима на Вила? 

Не бива да забравяме, че това е напълно нов състав. През лятото бирмингамци купиха 12 нови играчи! Един от тях даже се казва Марвълъс

Когато има толкова много нови лица, не се знае как ще се представи отборът. За справка само вижте какво стана с Фулъм миналата кампания. Аз се надявам, че във Вила промените ще сработят. Все пак тима спечели всичките си срещи от подготовката.

Стартът е труден с гостуване на Тотнъм, който е силен домакин, но като цяло програмата в началото не е толкова лоша за Вила и това е предпоставка да се потърсят играчи от този отбор. В следващите кръгове съперници са Борнемут, Евертън, Кристъл Палъс, Уест Хям.

За всеки следил поне малко Чемпиъншип миналия сезон, безспорния лидер на тима е Джак Грийлиш. Капитанът е с цена 6 млн. и със сигурност ще бъде избор на мнозина. Той вкара 6 гола и направи 7 асистенции през 2018/19.

За мен обаче другите двама в средата на терена Джон Макгин и Конър Хърихейн също са прекрасен избор. И двамата са страхотни черноработници и печелят топката често. Много вероятно е да влизат в зоната на бонус точките. 

Хърихейн освен това често изпълнява статичните положения и е добър в това отношение. Цената му от 6 млн. може да се окаже удар в средата на игрището. Миналият сезон той създаде 40 положения от статични ситуации, което е повече от 2 пъти повече от Джак Грийлиш (18). Освен това Хърихейн вкара 8 гола миналия сезон – с 2 повече от капитана, но най-ценното според мен са асистенциите му – общо 11 в първенството миналата кампания. За сравнение Грийлиш остана със 7. Но тук трябва да признаем, че Супер Джак пропусна доста голяма част от сезона заради контузия.

Джон Макгин също е много качествен играч. Той дойде миналото лято от Хибърниън и пасна идеално. Изключително сърцат играч, който печели топката в средата на терена, но има усет и в атака. Именно негов гол класира Вила във Висшата лига на финала срещу Дарби.

Макгин вкара 7 гола и направи 9 асистенции миналия сезон в Чемпиъншип. Шотландецът отправи 107 удара (и отбеляза няколко красавци, включително и гола на сезона в Чемпиъншип), което е второ място от целия тим на Вила. Много често Макгин стреля от разстояние – 40 опита. Докато Хърихейн (26) и Грийлиш (18) взети заедно имат общо 44.

Аз не бих опитвал със защитници от Вила, макар че Джеймс Честър вкара 5 гола миналия сезон. Вратарят ще е нов – Том Хийтън, а и като цяло защитата не е силна страна на тима вече доста време. Бирмингамци пуснаха 61 гола в редовния сезон. 

В атака при липсата на голмайстора от миналия сезон Тами Ейбрахам (вкарал 26 гола), новото попълнение Уесли ще трябва да бележи. Той е първият бразилец в цялата история на Вила и в подготовката се справи добре. Освен това Вила е тим, който бележи доста попадения, така че централният нападател е добър избор. Лично аз взимам Уесли в състава си.

Ако обобщим, моите предложения от състава на Вила са:

Том Хийтън – нов вратар с голям опит във Висшата лига. Освен това към вратата на Вила ще има доста удари.

Джон Макгин – Боец в средата на терена с афинитет към атаката. Твърд титуляр.

Джак Грийлиш – Капитанът на тима и най-качественият играч. Трябва да докаже, че е на ниво Висша лига.

Конър Хърихейн – Отличен халф, който изпълнява статични положения и има усет за гола.

Уесли – Все още неизвестен нападател, но поради липса на много опции, ще води атаката на тима.

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.