Мейсън Маунт

Челси най-накрая има герой, който да нарича свой

Мейсън Маунт е пърият англичанин вкарал за сините в първия домакински мач от 21 години

В неделя вечерта на Стамфорд Бридж всички бяха готови за празненство. Феновете на Челси посрещнаха своя идол Франк Лампард обратно у дома, в естествения му хабитат. Мениджърът на сините може да има само един сезон зад гърба си в професията, но има любовта и вярата от феновете. Срещу Лестър обаче се видя, че има и още много работа, която да свърши. Въпреки третия пореден мач без успех за Челси, имаше един огромен позитив от равенството 1:1 – Мейсън Маунт.

Уилфред Ндиди не видя родната революция на Челси преди да е станало твърде късно. Нигериецът получи топката пред наказателното си поле и не видя с периферното си зрение синьото петно, което се изстреля към него. Мейсън Маунт, човек, който за първи път прекрачи прага на базата Кобъм като шестгодишен, спринтира за първи път като играч на мъжкия тим на Стамфорд Бридж. 

Маунт трябваше да изчака своя момент. 12 години в академията, задължителният период под наем във Витес, после една година съзряване в Дарби Каунти. Сега, в първия сезон на Лампард, когато Челси не може да прави трансфери, Маунт получава своя шанс. И когато Ндиди не усети опасността, Маунт се възползва. Бъдещето за него, най-накрая дойде.

Стартът на мача за Челси бе със 100 км. в час. Лестър не можеше да излезе от своето наказателно поле в първите 10 минути. Неточен удар на Педро след 50 секунди, шут на Маунт трудно спасен от Шмайхел във втората минута, преди попадението в 7-ата. Публиката ревеше като ранен лъв. Те не бяха виждали англичанин да вкара гол в първото домакинство за сезона от 1997-а година!

Миналият сезон, въпреки добрите резултати, Стамфорд Бридж понякога бе един от най-тихите и най-отчуждените от своя тим стадиони. Вече не! Връзката между публиката и играчите в синьо е възстановена. Край тъчлинията е Лампард – легенда, която си има своята огромна популярност. Но това 20-годишно момче бе онзи, който водеше парада. За първото полувреме Челси имаше 3 точни удара. Всичките отправени от Мейсън Маунт, който отнемайки топката от Ндиди вкара своя първи гол за Челси.

Трябва да признаем, че беше смело решение от Лампард да заложи на Маунт вместо на Рос Баркли – основният му конкурент за мястото на плеймекъра в системата 4-2-3-1. Баркли без съмнение бе най-добрият играч на Челси в предсезонната подготовка. Но има особена връзка между Маунт и Лампард. Юношата на Челси дори написа есе на тема Лампард докато учеше в академията, а целия минал сезон игра под ръководството на бившия английски национал. Лампард окуражи Маунт да вземе фланелката с №8, която той толкова дълго време носеше за Челси. 

Сезонът на Маунт в Чемпиъншип не демонстрира, че той е човек, готов веднага да играе като плеймейкър на топ ниво във Висшата лига. Той записа само 5 асистенции през миналата кампания и цифрите му за пасове и дрибъл не бяха толкова впечатляващи. Това, което най-вероятно е хванало окото на Лампард е, че може би вижда своето отражение в две от най-силните качества на Маунт – желанието и глада за голове!

Младокът вкара 9 гола за Дарби миналия сезон. Маунт е човек, който умее да се озовава на опасното място, точно както Лампард правеше токова дълго време, за да стане голмайстор за всички времена на Челси. Освен голът срещу Лестър, Маунт имаше още 2 страхотни положения, но и в двата случая удара му бе твърде близо до Шмайхел. 

Голът, който вкара се дължи на друго от силните качества на Маунт – пресата. Неговата способност да пресира съперника и да печели топката обратно за своя тим и то близо до вратата на противника, го прави модерен плеймейкър. Това е качество, което Лампард иска да накара Челси да използва.

Другото, което изпъква при Маунт е самочувствието. Това е играч, който никога не е играл във ВЛ преди. Той трябваше да влезе в съблекалня пълна с национали в един от двата най-успешни английски клуба в последните 10 години. Трябваше да опита да запълни празнината оставена от Еден Азар що се отнася до креативността. И той показа самочувствието си. Вижте само как през второто полувреме отиде и взе топката от Уилиян, за да изпълни пряк-свободен удар. От Уилиян, който е най-резултатният играч на Челси от статични положения… Маунт редовно изпълняваше корнери и фаулове за сините срещу Лестър.

Маунт буди усещането, че е вдъхновен от сцената, на която може да се покаже. Видя се и от дузпата, която вкара срещу Ливърпул в Истанбул. Но докато устрема на Челси срещу Лестър угасваше, същото стана и с влиянието на Маунт върху мача. През второто полувреме Челси страдаше от липсата на креативност  и способността му да отваря защитите на съперника. 

Другите клубове от топ 6 могат да разчитат на играчи като Месут Йозил или Кристиян Ериксен, Де Бройне или Погба. А в мача в неделя, дори Джеймс Мадисън създаде повече възможностти от Маунт – 3:1.

Въпреки равенството за Челси усещането за връзка между феновете и отбора се засилва. Връзката между легендата и миналото и обещанието на младите и настоящото е силна и ценна. Маунт предлага всичко това. Най-накрая Челси има талант, който да нарече свой. Успехът на лондончани този сезон може би зависи колко добре Маунт ще успее да създаде връзка с останалите футболисти облечени в синьо на игрището. Защото тази с трибуните вече я има.

Последвайте ме в социалните мрежи: twitter

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.