Premier Videnov за Уесли

„Вила Парк“ е специално място в топлите вечери като тази в петък. Въздухът е пълен с надежда, Холт Енд гърми мощно, чорапите на Джак Грилийш са свалени до долу, но амбициите му летят до небесата. А сега в тима е и рекордната покупка Уесли, който трябва да вкарва головете.

„Ще сме като Фулъм, а?“, смееха се феновете на Вила след края на мача с Евертън, визирайки провала на лондончани миналия сезон след много похарчени пари. До тук изглежда, че похарчените от Вила пари са отишли добре. След трудното начало Тайрън Мингс, който бе изумителен под наем миналия сезон, бе командира на защитата отблъснала всички атаки на Евертън. Фредерик Гилбер, който пристигна малко преди него, се оказа отличен изор на десния бек, а Хота създаваше паника в защитата на съперника. Дъглас Луис бе солиден, Том Хийтън спокоен на вратата. Бьорн Енгелс непоколебим.

И установените играчи на Вила също впечатлиха. Грийлиш бе много активен с пробивите от центъра на терена и със сигурност е хванал окото на Гарет Саутгейт. Джон Макгин пък демонстрира защо петгодишният договор, който подписа преди седмица е може би най-добрия бизнес, който Вила свърши през лятото.

Но въпреки всички усилия на тези играчи, всичко опираше до Уесли. Вече имаше въпроси за мениджъра Дийн Смит, защо рекордната покупка не вкарва голове. А бразилеца трябваше да влезе в обувките на Тами Ейбрахам, който вкара 26 гола миналия сезон.

Ще има много по-трудни защити, които Уесли да преодолява този сезон, но важния първи гол ще му донесе самочувствие и ще успокои критиците. Нападателят показа, че ще има влияние. „Ще видите много сила и качество“, обеща голаджията преди време.

А номерата се наредиха идеално. 22-а минута, 22-годишният Уесли, който бе купен за 22 млн., откри резултата.

След 164 минути срещу Тотнъм и Борнемут, в които не успя да се разпише, мърморенето срещу него бе почнало. Може ли да се справи с интензитета на Висшата лига? С отношението на защитниците срещу него? Има ли достатъчно вяра в себе си? Очевидно – да.

Историята на Уесли е невероятна. Той вече е преодолявал много проблеми. Стана професионалист въпреки, че единия му крак е с почти 3 сантиметра по-къс от другия, напомняйки на своя сънародник Гаринча.

Уесли е преживял много за 22 години. Баща му умира, когато е на 9 и той трябва сам да се грижи за двамата си братя докато е още тинейджър. Работил е във фабрика за гайки. Опитът му да пробие в европейския футбол е разочарование, защото пробите в Атлетико Мадрид, Нанси и Евиан са провал. Най-накрая Уесли намира своя дом в Тренчин в Словакия, а след това в Брюж, преди да пристигне във Вила. Неговото пътешествие показва отдаденост. И той я демонстрира отново срещу Евертън, нещо, което се хареса на публиката на „Вила Парк“ още преди да отбележи гола.

Уесли води голяма битка с гигантите в защита на Евертън – Йери Мина и Майкъл Кийн. Именно така изработи второто попадение в края. Задържа топката, изчака Джон Макгин и накрая Ел Гази оформи крайното 2:0.

Но запомнящият се момент бе в 22-ата минута. Спринт изчислен до сантиметър, за да получи брилянтния пас на Хота и да прати топката в далечния ъгъл. И точно това бе разликата между двата тима. Вила демонстрира как трябва да завършваш атаките си, а Евертън – не. А в лицето на Уесли, бирмингамци може би имат своя голмайстор, който да дърпа тима напред.

Петър Виденов

Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.